Schedule

Friday, 1 November 2019

12:00–1:20  lunch catered in Law Faculty Lounge / welcome
1:20–2:00 By Way of an Introduction to the Theme
Timothy Lubin (W&L), “Asymmetries of Status in Civil and Ecclesiastical Polities: Lessons from Religious Exemptions in Ancient India”
2:00–3:00 Citizenship and Moral Community
Kevin Crotty
(W&L): “Citizenship as Status in Ancient Athens: The Case of Solon”
David Baluarte
(W&L Law): “Family in the Balance: The Human Right to Family Life as a Limit on U.S. Immigration Authority”
  15 min. break
3:15–4:15 Citizenship and Territory
Linda Bosniak (Rutgers Univ. Law): “Presence Matters: Territoriality and Legal Status”
Kristin Collins  (Boston Univ. Law): “Status Without Borders”
  15 min. break
4:30–5:00  general discussion
  30 min. break/refreshments
5:30–7:00  KEYNOTE LECTURE I — Clifford Ando (Univ. Chicago):
“Empire, Status and the Law”
Millhiser Moot Court Room, Sydney Lewis Hall
7:30–9:00   dinner catered by the Southern Inn

Saturday, 2 November 2019

8:30–9:00 continental breakfast in the Law Faculty Lounge
9:00–10:30  Race, Slavery, and Conscription of Children
Robert Cottrol (George Washington Univ. Law): “Beyond 1619: Looking at Slavery, Race and Justice from a Hemispheric Perspective”
Sora Han (UC Irvine Law): “A Language Which Is Not One”
Mark Drumbl (W&L Law): “Coming of Age in War: Child and Adult”
  15 min. break
10:45–11:45 Minority Religious Status in the Polity
Kameliya Atanasova and Matthew Chalmers (W&L): “Taxes and Turbans: The Status of Samaritans in Early Ottoman Palestine”
Rachel Scott (Virginia Tech): “Personal Status Law and Religious Exemptions: Egypt’s Coptic Community and the Question of Inheritance” 
  15 min. break
12:00–1:30  lunch catered in Law Faculty Lounge
1:30–3:00 State Classifications and Manipulations of Religious Status
Katharine Gerbner (Univ. Minnesota): “The Laws of Conversion: Religion, Race, and Slavery in the Protestant Caribbean and Lower South”
Mona Oraby (Amherst): “Status Conversions: Administering Inequality and Freedom”
Deepa Das Acevedo (Univ. Alabama Law): “Just Hindus: The Indian Supreme Court’s Sabarimala Decision”
  15 min. break
3:15–4:15 Marriage and Family Status
Michael Satlow (Brown Univ.): “Status or Contract?  The Case of Jewish Marriage”
Carolyn Baugh (Gannon Univ.): “Of Slave Wives and Concubines: Legal Interpretation and Women’s Shifting Status in Early Islam” 
  15 min. break
4:30–5:00   general discussion
  30 min. break/refreshments
5:30–7:00  KEYNOTE LECTURE II — Winnifred Fallers Sullivan (Indiana Univ.):
“The Church, the State and the Corporation”
Millhiser Moot Court Room, Sydney Lewis Hall
7:30–9:00   dinner catered by the Southern Inn

Sunday, 3 November 2019

8:30–9:00   continental breakfast in the Law Faculty Lounge
9:00–10:00 Blasphemy and Sacred Duty
Melissa Vise (W&L): “Legal and Religious Concepts of Medieval persona: Blasphemy at the Limits” 
Adnan Zulfiqar (Rutgers Univ. Law): “Belief as Status: Legal Obligation, Blasphemy and the Boundaries of Moral Community” 
  15 min. break
10:15–11:15 Ambiguous Statuses
Elizabeth Meyer (Univ. Virginia): “Greek Metics and Freedmen: Can We Tell the Difference, and Did Any Differences Matter?”
Donald R. Davis (Univ. Texas, Austin): “Master and Servant Law in Medieval India: What Slavery Might Teach Us about the Nature of Work” 
  15 min. break
11:30–12:30 closing general discussion
  lunch catered in Law Faculty Lounge / farewell
departures to airports